Deze publicatie verscheen op Fondduiven.nl, geschreven door Marcel Görtzen 

Vanwege het slechte weer op de losplaats kon de lossing van de internationale wedvlucht Pau op vrijdag 22 juni geen doorgang vinden.

Op zaterdag was in heel Frankrijk mooi weer en er stond er in het zuiden een kalme noord-oostelijke wind welke naar het noorden toe zou gaan draaien en later naar noord-west. Het zicht was overal goed tot zeer goed. Gelost werd er om 7.00 uur. Nationaal werden er 3.544 duiven ingemand, hetgeen er dan 30 meer zouden zijn dan verleden jaar. Ook internationaal werd het record verbeterd naar 11.739 duiven.

Theo Daalmans en vrouw

Even na de klok van 19 uur kwam de eerste gemelde duif in Frankrijk en wel uit het noord-westelijk gelegen Bourseville. Hier meldde Ianni Frederic een duif om 19.03 op een afstand van 767 km. Dit gaf een snelheid van 1060 m/min. Men kon gaan rekenen.

In Nederland kwam er zaterdag geen duif door. Het was zondagmorgen in allervroegte toen de eerste meldingen binnenkwamen. In Limburg was het Theo Daalmans uit Elsloo die zijn eerst-getekende om even voor halfzes op de klep zag landen. De tijd 05.25.44 en ze had een afstand afgelegd van 965 km. Ze behaalde daarmee een snelheid van 994 m/min. Goed voor de overwinning in Limburg Totaal tegen 445 (nog niet officieel) duiven en de 10e prijs nationaal. (3.544 d)

DE “255” PAU WINNAAR

Theo is dagelijks bij het krieken van de dag bij zijn duiven. Dus nu was hij ook al weer vroeg present om op zijn drie inzetten te gaan passen. Even voor 5.30 ziet hij een duif uit de oostkant arriveren en zat in een wip op de klep. Het was zijn “255” met ringnummer Nl15-1123255 een licht geschelpte weduwnaar en de bovenste van de lijst. In 2016 pakte hij als jaarling een laat prijsje op Cahors.

In 2017 won hij naast diverse prijzen op de programmavluchten zoals en 109e Argenton (4121 d), 142eIssoudun (5865 d) op ZLU Agen (ouden) prijs 123 (6219 d) en op ZLU Narbonne stond hij op plaats 1014 (4566 d) en om nu in Limburg de eerste duif te zijn en 10e Nationaal. Internationaal zal het rond prijs 71 zijn.

ZIJN VADER is “Skyfall” van ’10 welke in 2014 – 2e ZLU Asduif werd in de competitie WhzB met de prijzen 9e Perpignan (6414 d), 12e Marseille (4899 d) en 887e Nat. Barcelona (5423 d).

Gr. Vader is “Pri-Ma” van “06 en vader en grootvader van diverse topduiven. Zoon van de “Marseille”, 40e Nat. Marseille 2001 (2e jaarling), dus kleinzoon van de stamvader “De 50” van ’97 van Hub Nijsten Geulle x “De Prinses” van Lei Martens. (Meuffels x Bruggemann)

Gr. Moeder “Sensation Lady” afkomstig van Lei Kurvers (De Weerd) uit “Sensation I” (6e Nat Pau) x dochter “Perpignan King”

MOEDER is “Jeanne” en is eveneens afkomstig van Lei Kurvers (De Weerd) en inmiddels ook moeder en grootmoeder van diverse topduiven.

Gr. Vader “451” van ’01 een zoon van “Perpignan 2” (8e Nat Perpignan) van Harry en Roger Wijnands x dochter “Parel duivin” Carteus”

Gr. Moeder is het “804” van ’06 en is een dochter va “Perpignan King” x zus “Lion King”

SPEL EN VERZORGING

Zoals je zo vaak kunt lezen dat liefhebbers hun passie voor duiven mee kregen van hun vader of grootvader. Zo ook bij de 56-jarige Theo Daalmans. Hij kreeg de passie van vader Harrie. Thuis heeft hij nog in combinatie gevlogen met vader. Na het overlijden van vader ging hij alleen verder op het ouderlijke huis, doch inmiddels bouwde hij een nieuw onderkomen voor zijn gezin aan de Stationsstraat. Hier verrees een verhoogd stenen hok van 6 meter en later kwam er een tuinhok van 8 meter bij. Onder het stenen hok zitten de kweekduiven en de jongen duiven welke beiden over een ren kunnen beschikken.

Op het stenen hok beschikt over een afdeling met loopgang en zijn er 38 bakken, terwijl hij op het tuinhok in drie afdelingen nog eens 39 bakken beschikbaar heeft. Meestal zijn ze niet allemaal bezet. Overbuurman Jo Houben is eigenlijk de liefhebber geweest die hem op het fond spoor heeft gebracht. Vaker ging hij daar kijken naar de aankomsten van de duiven van een fondvlucht en de late aankomst van een Marseille vlieger deed de laatste duit in het zakje. Hij was zodanig onder de indruk, dat hij besloot dezelfde weg op te gaan en het zelf te beleven.

Zijn eerste fondduiven of beter gezegd eitjes van fondduiven, kwamen van Jac Willems uit Kessel en hij was erg goed mee. Dit vulde hij in de loop der jaren aan met het beste van o.a. Hub Nijsten uit Geulle. Hier haalde Theo zijn stamdoffer de “50”. Verder Lei Martens uit Geleen, Hub van Mulken Beek, Lei Kurvers (de Weerd) uit Hulsberg, vlak voor zijn verkoop. En Jos Martens uit Stein. Hiervan smeed hij dan kweekkoppels

De oude en jarige weduwnaars koppelde hij dit jaar later dan normaal en wel op 31 januari, dit i.v.m. een geplande vakantie rond carnaval. De oudere weduwnaars mogen vuil broeden en worden na een korte scheiding soms weer herkoppeld voor twee weken om dan op weduwschap te gaan. De jaarling weduwnaars brengen wel een jong groot om hen beter bakvast te krijgen. Theo vliegt alleen mee op de morgenlossingen van de afdeling en ZLU vluchten en zorgt steeds dat hij een volle mand inkorft. Op de programmavluchten (opleiding fondduiven) doet hij ook mee voor prijs en vliegt in SS Maaskant.

Theo is er ’s morgens heel vroeg bij, rond de klok van 5 uur, om zijn doffers te laten trainen. Dit geeft volgends Theo een voordeel met het vroeg opstaan van de duiven als ze overnachten. Voor het inmanden krijgen ze geen duivin te zien. Als er ruimte is tussen de vluchten gaat hij de duiven ofwel de thuisblijvers lappen richting Verviers/St. Vith en is het bij thuiskomst is het voor de doffers “Ladies day” en mogen ze de hele dag samen.

Opleiden doet Theo zijn fondduiven tot/met een of enkele dagfondvluchten eer ze aan het grote werk beginnen. Theo voert na de vlucht de duiven genoeg van een lichte mengeling in de vorm van Gerry Plus. Na de vlucht toe een mix van energierijk voer en een weduwschap mengeling. Hierbij voegt hij P40 toe en uit een “zak allerhande” waarin o.a. Tovo, mineralen, snoep e.d. zit. Dit krijgen ze de laatste 6 voerbeurten 20 tot 30 minuten als volle bak. Gaan er maar enkele mee dan wordt er in potjes in de woonbak bijgevoerd. Grit, roodsteen en ‘molshopen’ staan steeds ter beschikking. Twee keer per week krijgen de doffers Biergist en Aminozuren over het voer vochtig gemaakt met vliegolie.

Begin mei gaat hij met diverse duiven en mestmonsters per hok, naar dr. Peeters uit As voor algehele controle. Hij volgt diens raad dan op. Bij thuiskomst van een zware vlucht zit er Tolisan van Schroeder in het water. Verder is het observeren, zegt Theo.

Theo zette het nieuwe fondseizoen al goed in door in Limburg Totaal te winnen uit Pau ZLU. We wensen hem proficiat en succes op de komende vluchten.