Deze publicatie verscheen op Fondclub.net, geschreven door Marc Gielen

Theo Daalmans St Vincent Morgenlossing Provinciale Dubbel50 jaar jong, getrouwd met Nicole, vader van 2 kinderen en voor de dagelijkse kost projectbegeleider voor hang- en sluitwerk bij Destil. Hiermee hebben we Theo in het kort even omschreven als persoon. Als duivenliefhebber is hij voor velen een bekende naam in de Internationale fondwereld. Zijn Irunha bezorgde hem in 2007 de 1e Nationaal en 4e Internationaal Irun. Maar in de tussentijd prijken er ook al een 5e, 6e en 7e Internationaal op zijn imposante palmares.

St. Vincent georganiseerd door de Zuid-Limburgse Unie werd het absolute hoogtepunt van dit seizoen. 1e en 2e Provinciaal, 2e en 3e Nationaal. 6 prijzen van de 7 gezette duiven, gewoon absolute topklasse.

‘We gaan het niet meer redden’

Theo had zijn beste duiven ingezet en had buikpijn de dagen voor de lossing. Zijn duiven waren in vorm, dat hadden ze bewezen de afgelopen weken, de resultaten waren goed, de verwachtingen hoog gespannen. Als hij ’s ochtends op het werk verschijnt om 7 uur dan snel even naar PIPA surfen om te kijken of St. Vincent los is.”Yes, ze zijn los, de wind zit gunstig dus laat het maar snel avond zijn”, citeert Theo zijn gedachte van die ochtend. De werkdag is voorbij, snel naar huis en internet blijven volgen. Er zijn nog geen duiven tot er dan ineens een 1e melding op staat van Martin de Poorter uit Sluis. Theo begint te rekenen en roept tegen zijn vaste supporter Mathieu en duivenvriend Lei Martens, “dan moet ik om 18.26, 18,27 draaien wil ik de 1e maken. Jongens te laat, we gaan het niet meer redden, het is al 18.28”. Nauwelijks de woorden uitgesproken als er 2 duiven gelijktijdig zij-aan-zij richting het hok komen. De één valt op de spoetnik en de ander boven op de nok van het hok. Potverdorie 2 stuks die binnen 10 seconden geklokt worden, 2e en 1e getekende nog wel.

Vervolgens worden er nog 4 stuks geconstateerd, nummer 7 is nog steeds niet thuis.

De weduwnaars zitten gedeeltelijk op een tuinhok en op een zolderhok. Het merendeel van deze ervaren ploeg zit beneden, doch de winnaar zit op het zolderhok. De 08-1864018 is een kleine dief zoals Theo hem omschrijft. Theo voert de doffers van links naar rechts en de “18” wacht zijn beurt niet netjes af en begint hier en daar snel uit andermans potjes te snoepen. Vorig jaar won hij ook al een 19e Nationaal Tarbes ZLU. De jaren daarvoor werd er ook al mooie prijzen bij elkaar gevlogen.

De winnaar van het zilver is een jaartje ouder, 07-1025265 en vloog vorig jaar de 60e Nationaal Tarbes ZLU. Daarnaast ook nog prijzen de afgelopen jaren zoals 178e Nat. Marseille, 266 Nat. Bordeaux, 299e Nat. Perpignan, 408e Nat. Perpignan en 446e Nat. Pau!

Superduiven

Beide doffers zijn geen familie van elkaar. De “18” komt uit een doffer van Hub Nijsten uit Geulle. Verkregen als jong na het ingeven van alle stambomen in het door Hub aangeschafte stamboomprogramma. Theo kreeg als dank een koppel duiven uit de “68” duivin, moeder 1e Nat. Pau, gekoppeld aan een doffer van Gebr. Dierx uit Wessem. Moeder van de “18” is een dochter van zijn eigen “Marseille”, stamvader van het hok met o.a. 40e en 64e Nat. Marseille en 58e Nat. Pau. De Marseille is ook weer de vader van “Irunha” 1e Nationaal Irun 2007! Superduiven vererven, ja hier wel want meer liefhebbers zijn er succesvol mee zoals o.a. vriend Lei Martens. Buurman Mart Rouschop speelde dit jaar een 2e provinciaal Chahors met een duif gekweekt uit een volle broer van de “Marseille”

De “265” is een “Stranger” tussen de rest van de duiven. Zijn vader stamt van Lei Kurvers uit Hulsberg en komt rechtstreeks uit “Sensation”. Zijn moeder komt van Hub van Mulken toen Hub nog samen speelde met zijn dochter.

Theo heeft zich sinds hij in 1993 ging samenwonen met zijn tegenwoordige vrouw Nicole direct gericht op het grote werk. De eerste duiven werden in 1994 gehaald bij Jac Willems uit Kessel. Uit zijn beste Tournier duif x duivin van Jo Jeurninck werden jongen aangeschaft en één van deze duivinnen is de moeder van Theo zijn “Tinus”. Goed voor een 10e en 13e Nationaal. Inmiddels ook weer een aanwinst gebleken op de kweek. Dit samen met “Irunha” en zijn vader “De Marseille” van grote waarde voor de succesvolle aanwas op eigen hok maar ook bij anderen.

Theo: “Ik bedrijf 3 maanden per jaar topsport, iedere ochtend om 05.00 uur op om weduwnaars (waaronder jaarling paters) te trainen en de rest te verzorgen. Om 07.00 uur wordt richting het werk vertrokken en dan zie ik veel liefhebbers die de hokken pas open trekken. Hiermee kun je zien dat werkende liefhebbers net zo goed of misschien wel meer gedreven zijn om topsport te bedrijven”.

Dierenarts

Medisch gezien dat wat hoogstnoodzakelijk is, bezoek voor het seizoen aan dierenarts Peeters te As en zijn systeem volgen van biergist, zuren etc. Daarnaast een oogdruppel ter controle op de dag van inkorving, puur ter controle of alles goed zit. Een aantal weken voor de 1e grote krachtmeting heeft er een 6-daagse geelkuur plaats gevonden. Verder water en gewoon goed voeren waarbij dit jaar voor het eerst na thuiskomst wat langer doorvoeren voor een sneller herstel.

Nog even en het seizoen zit er weer op, dan weer wat meer achterover leunen en bijtanken op vakantie. Maar er wachten nog hopelijk enkele mooie vluchten alvorens de verdiende rust gepakt kan worden. En wie weet wat uiteindelijk het einde van het seizoen nog in petto heeft zoals “Willem” die nu 4 jaar op rij scoort op Internationaal Tarbes (dit jaar St. Vincent)!

‘Theo, Nicole bedankt voor jullie gastvrijheid en succes de komende tijd.’