Deze publicatie is verschenen op Nederlands Postduiven Orgaan, geschreven door Ad van Gils, 12 maart 2010

Een knap seizoen op de morgenlossingen heeft zonder meer Theo Daalmans gekend. Het winnen van de categorie 3 in de ZLU-fondspiegel is daar zonneklaar een bewijs van. OP de tellende vluchten voor deze competitie kan hij prachtige cijfers overleggen. Op Barcelona 4 mee en vier duiven mooi in de prijzen. Op Tarbes 4 van de 6 als prijsduif waarvan drie stuks vroeg. De derde tellende vlucht is Marseille en daarop had Theo Daalmans 8 eigen favorieten mee waarmee hij 5 prijzen scoorde waarvan 3 stuks knap vroeg. De afsluiter Perpignan was de ‘minste’ vlucht met 2 van de 6 als prijsduif maar wel allebei 1 op 10. Een prachtige vlucht qua prijspercentage was voor de man uit Elsloo Narbonne waarop hij maar liefst 7 van de 9 gekorfde duiven als prijsduif had maar deze vlucht telt voor de ZLU-fondspiegel niet mee. Naar Bordeaux van de ZLU ging Theo met 10 jaarlingen en de helft van dat tiental wist een prijs 1 op 10 te winnen terwijl met prijs 22 tegen 5235 duiven werd begonnen. Het frappante op deze laatste vlucht was wel dat plaatsgenoot Theo Peters met de prijzen 20 en 21 juist voor hem zat en dat van die jaarlingen één van de ouders van het hok van Theo Daalmans is gekomen. De eerste ZLU-vlucht in 2009 was van Pau en daarop pakte Theo Daalmans met 4 mee geen prijs. En dat zelfde geldt ook voor St.Vincent waarop twee duiven waren ingekorfd zodat de openingsvluchten van het seizoen geen succes waren. In Elsloo worden puur de ochtendlossingen gespeeld en daarnaast wordt er op St.Vincent gekorfd voor de Nationale Marathon. Op het programma van de eigen afdeling staan ook twee ochtendlossingen en op Bergerac werden 6 van de 15 en op Cahors 8 van de 16 duiven in de prijzen gepakt.

De beste duif van het hok in 2009 is de NL03-1494153 geweest en met zijn prijzen 668e Barcelona, 16e Marseille en 528e Perpignan mag hij een Nationale topper genoemd worden. Deze bontgeschelpte doffer draagt de naam “SKIP” en hij is afkomstig van vriend Lei Martens uit Meers. “SKIP” werd daar als laat jong verkregen en zijn vader heet ook zo en was zelf een goede vlieger. Met zijn witte kop is “Skip” een direct herkenbare duif en in zijn jonge jaren was hij ‘van de kinderen’ door zijn witte kop. In 2007 was  “SKIP” van Barcelona ook al knap op tijd maar toen was The bij zijn aankomst niet thuis omdat de klok van Tarbes in Bunde moest worden afgeslagen. Echtgenote Nicole belde hem toen er een duif was gearriveerd en ondanks het verlet won hij nog de 287e Nationaal tegen 7820 duiven. In 2007 is de nu 47-jarige Theo Daalmans op de grote fond doorgebroken en een bekende liefhebber geworden door het winnen van de Nationale ZLU-vlucht Irun. De Spaanse losplaats kwam dat jaar in plaats van Marseille toen in Frankrijk door de vogelgriep niet gelost kon worden. Zijn Nationale winnaar gaf Theo de naam “Irunha” (Irunja) en dat is een samenvoeging van de lossingsplaats en de eerste twee letters van de voornaam van vriend Harrie Peters die in 2006 is overleden. Harrie Peters was vanaf 1995 een grote hulp bij de bouw van het nieuwe huis van Theo en Nicole en was al die tijd huisvriend. Later begon hij ook zelf met de duivensport en na diens overlijden is zijn hok bij Theo in de tuin geplaatst. De “Irunha” werd uit de “Marseille” van 2000 gekweekt die zelf de 40e en 58e Marseille en 58e Pau vloog en hij stamt uit een doffer van H. Nijsten (Geulle) en een duivin van vader en zoon Martens (Geleen) die zelf deze fondduivin weer door ruiling verkregen hadden. De Marseille is de stamduif bij Theo Daalmans want een groot deel van zijn betere vliegers heeft hem als vader of grootvader. Zoals zijn 2e en 3e duif van Barcelona en de ‘282’ van 2007 is een volle zoon van hem en deze weduwnaar scoorde in 2009 4 op 4. Hij begon met de 59e Limoges (2814 d.) en vloog daarna prijs van de provinciale ochtendlossingen Bergerac en Cahors. Afsluitend was hijde eerste duif van Narbonnen met de 66e prijs nationaal tegen 6507 duiven. De 2e duif op Marseille en Perpignan was de ‘265’van 2007 en hij stamt uit de kruising L.Kurvers (-de Weerd), Hulsberg en H. van Mulken (-Franssen) uit Beek. En het Kurversbloed zit ook in een paar jaarlingen die op Bordeaux hebben uitgeblonken.

Het seizoen werd in Elsloo begonnen met 60 weduwnaars waaronder 12 jaarlingen die met 12 overjarige weduwnaars in het tuinhok zitten. En die laatste groep presteert daar de laatste jaren heel goed. Op het hoge grotendeels stenen hok huizen 36 weduwnaars op één grote afdeling met daaronder de jongen en de kwekers. Dit hok staat er inmiddels zo’n dikke 15 jaar maar achteraf had Theo alles toch liever gelijkvloers gehad omdat de hoge trap met het ‘duivengesjouw’ toch een hele belasting is en meer en meer zal worden. Op het tuinhokhoudt Theo de laatste jaren een aparte ploeg van zo’n 24 jarige paters achter de hand en deze jaarlingen zijn in 2009 tot en met Pithiviers opgeleerd en in 2010 zullen ze aan de grote fond mogen ruiken. En bij deze paters heeft hij in 2009 een aantal jaarlingen gezet die hem bijzonder aanstaan en uit de beste duiven stammen. Bij de Fondclub Midden Limburg kruist een groot deel van de Limburgse deelnamers de degens op de morgenlossingen en Theo was daar bij de kampioenschappen in 2009 een groot verdiener met de 1e asduif, een 1e plaatst met de eerste getekende en een 2e plaats bij het generaal kampioenschap (met de drie getekenden) na de gebr. Saya. Bovendien werd hij 4e bij de Bony Omega 3 cup en voor dat kampioenschap kan iedereen die internationaal deelneemt inschrijven.